8.1.2013

Fight Club (1999)




Jack (Norton) kärsii kroonisesta unettomuudesta ja yrittää epätoivoisesti paeta sietämättömän tylsää elämäänsä. Työmatkalla hän tapaa karismaattisen saippuakauppiaan, Tyler Durdenin (Pitt), jolla on vähintäänkin kieroutunut elämänkatsomus. Tyler uskoo itsetuhon olevan elämän suola. Ennen pitkää Jack ja Tyler purkavat patoutumiaan hakkaamalla toisiaan tohjoksi paikallisbaarin parkkipaikalla, ja huomaavat ankaran nyrkkitappelun tuottavan heille äärimmäisen hyvänolontunteen. Jotta muutkin miehet pääsisivät jyvälle tästä fyysisen väkivallan tuottamasta ilosta, Jack ja Tyler perustavat salaisen tappelukerhon, Fight Clubin, jonka suosio on valtava. Mutta Jackia odottaa järkyttävä yllätys, joka muuttaa kaiken...
Mistä näitä hyviä trillereitä oikein löytyy? David Fincheriltä ainakin tuntuu löytyvän, herrahan nimittäin ohjasi aiemmin arvostelemani Se7en elokuvan, ja taidampa etsiä käsiini myös hänen muita elokuviaan. Fight Club on hyvin psykologinen ja aggressiivinen elokuva, nyrkit halkovat ilmaa ja silmäkulmia tuon tuosta. Yhteiskuntaa pilkataan, verta vuodatetaan ja välillä kaikki elokuvassa vaikuttaa sekavalta, hyvällä tavalla. Alussa juoni käy mielestäni hieman hitaalla, mutta vauhtiin päästyään tarjoaa loistavaa viihdettä. Loppuratkaisu oli hieman outo ja vaati pähkäilyä katsojalta, mutta taitaa vain kuulua asiaan. Elokuva olisi kyllä toiminut ilmankin sekavahkoa loppua. Näyttelijävalinnat ovat osuneet nappiin, Norton, Pitt ja Bonham Carter ovat kuin luotuja elokuvaan.
Ei yltä aivan Se7enin tasolle, muttei tosiaan jää kauas siitä. Jälleen kerran aivan loistava elokuva Fincheriltä!

Fight Club (1999)
Tyylilaji: Trilleri, Toiminta, Draama
Kesto: 2h 13min
Ohjaus: David Fincher
Käsikirjoitus: Chuck Palahniuk, Jim Uhls
Pääosissa: Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter,

4/5

3 kommenttia:

  1. missä mainitaan että sen nimi on jack? musta sitä ei käynyt missään vaiheessa ilmi. wikipediassakin nortonin hahmo on the narrator.

    mut fincher on kyl mainio ja norton on tuossa tosi ammattilainen. coool.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan! Kyseessähän on siis lyhyt juoniselostus kotelon takakannesta, niihin ei aina ole luottamista.

      Poista
    2. Eikös tuo Jack tule sitä mantrasta jota Norton toistaa eri muodoissaan. Olen Jackin se ja se.
      Käytännössä Nortonin hahmohan on se Tyler Durden, vaikka kertojaksi onkin nimetty. Mutta kertomalla se jossain takakannessa, oltaisiin pilattu koko elokuvan twisti.

      Aivan loistava elokuva.

      Poista