21.3.2013

Batman (1989)




Jospa sitä Batman-putken aloittaisi, nyt kun kaikki osat vihdoin hyllystä löytyvät. Ensimmäisenä tottakai paljon arvostusta osakseen saanut ihka ensimmäinen Batman-elokuva. Tarkoitukseni oli alunperinkin metsästää nämä neljä "alkuperäistä" elokuvaa juurikin kyseisenä erikoisjulkaisuna, komeiden kansien ja runsaiden lisämateriaalien vuoksi. No kaikki muut löysinkin mutta Batman Returnsissa täytyi tyytyä tavalliseen julkaisuun, toistaiseksi.
Leffan juoni on yksinkertainen, sairaalloisen rikas jätkä Bruce Wayne (Keaton) elää kaksoiselämää, seurapiireissä hän edustaa Brucena ja paineiden purkuun on kehitelty Batman. Jack Napier (Nicholson) taas on paha mies joka tipahtaa kemikaalialtaaseen, muuttuu Jokeriksi, ja on senjälkeen edellistäkin pahempi. Jokeri pääsee tappamisen makuun ja Batman heittelee kapuloita rattaisiin, ohessa seurataan Brucen herkempää puolta.
Itsehän olin vasta pilke silmäkulmassa siinä vaiheessa kun Batman ilmestyi, joten en päässyt elämään elokuvien mukana, nähdessäni ne vasta vuosia myöhemmin. Ehkäpä juuri tästä syystä pidänkin kolmea viimeistä, nykyaikaisempaa elokuvaa sarjan huippuina, mutta niistä lisää myöhemmin. Se on kyllä myönnettävä, että ikäisekseen Batman on kyllä erittäin viihdyttävä ja ettenkö sanoisi, mainio elokuva. Loistavat näyttelijät, etenkin Nicholson, ja synkkä Gotham City luovat elokuvaan sellaisen tunnelman, että sen jaksaa katsoa loppuun asti väsähtämättä. Hieno elokuva Burtonilta, tykkään.


Batman (1989)
Tyylilaji: Toiminta, Rikos, Trilleri
Kesto: 2h 1min
Ohjaus: Tim Burton
Käsikirjoitus: Bob Kane, Sam Hamm
Pääosissa: Michael Keaton, Jack Nicholson, Kim Basinger, Michael Gough

3½/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti