5.1.2014

K-19: The Widowmaker (2002)




Eletään vuotta 1961; USA:n ja Neuvostoliiton välillä vallitsee kylmä sota. Muu maailma pidättää henkeään ydinsodan uhan alla. Neuvostoliittolainen sukellusveneen kapteeni Alexei Vostrikov ottaa atomisukellusveneen K-19 komentoonsa. Mikhail Polenin on syrjäytetty hänen kieltäydyttyään laskemasta sukellusvenettä vesille sen monien vikojen vuoksi, joita liian tiukka aikataulu ei salli korjata. K-19:ta vesillelaskuyrityksiä reunustaa joukko kuolemaan johtavia onnettomuuksia, ja miehistö onkin antanut sukellusveneelle uuden nimen The Widowmaker - Leskentekijä. K-19 -sukellusveneen neitsytmatka suuntautuu Antarktikselle, jossa ydinohjuksia on määrä kokeilla. Amerikkalaisen sotilastukikohdan läheisyydessä tapahtuu jotain, mitä ei missään tapauksessa saisi tapahtua - reaktorin jäähdytyssysteemiin tulee vuoto. Vostrikovin on tehtävä valinta kahden pahan välillä; pyytääkö apua periviholliselta USA:lta - vai ottaako ydinreaktorionnettomuuden riski, joka saisi aikaan ydinsodan.
Vaihteeksi toisen maailmansodan aikaisilta sukellusveneiltä hieman tuoreempiin laitteisiin. Tositapahtumiin perustuvaa jännäriä tiedossa. Ydinsotahan se on väistämättä jossain kohtaa tiedossa ja nyt onkin hyvää aikaa tässä riskialueella asuessaan tutustua aiheeseen liittyviin elokuviin. Itänaapurin ongelmista saisi varmasti tehtyä laivalastillisen elokuvia ja ilmeisesti K-19 paatillekkin ehti vuosien varrella sattua jos jonkinmoista. Elokuva alkaa jokseenkin kangerrellen mutta ensimmäisten ongelmien ilmetessä leffa pääsee vauhtiin. Syvyyspommien jännäys ja laivojen torpedointi on poissa joten jännitystäkään ei löytynyt tarpeeksi. Pituuttakin oli hippusen liikaa vaan kyllä tuo miesvaltaisen leffan ohjaaminen näemmä naiseltakin sujuu. Ihan viihdyttävää sukellusveneilyä, ei kuitenkaan genren parhaimmistoa. Jos aihe kiinnostaa niin ei muuta kuin katselemaan!

K-19: The Widowmaker (2002)
Tyylilaji: Draama, Trilleri
Kesto: 2h 12min
Ohjaus: Kathryn Bigelow
Kesto: Christopher Kyle, Louis Nowra
Pääosissa: Harrison Ford, Liam Neeson, Sam Spruell, Christian Camargo, James Ginty, Joss Ackland, Peter Sarsgaard, Shaun Benson, Tygh Runyan

3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti